2009-01-26 15:36:05• hírek • Parajdi Andrea

Elsők közt országos viszonylatban

Más, nagyobb városok szociális ellátásaival összehasonlítva, Szatmárnémetiben kiemelkedő tevékenység zajlik a rászorulók megsegítéséért -ezt támasztja alá a Szociális Közszolgáltatási Osztály(SPAS) 2008-as kiértékelője is.

A SPAS 2003 óta működik Szatmárnémetiben, amely akkor mindössze öt alkalmazottal kezdett hozzá tevékenységéhez.

A szociálisan nehéz helyzetben lévők támogatása céljából alapított intézmény, az elmúlt évek alatt folyamatos fejlődést tanúsított. Napjainkban közel négyszáz szakemberrel dolgoznak, s aktivitásukat főként a gyerekek, családok, idősek és fogyatékosok támogatásáért végzik - mondta hétfőn megtartott évértékelő beszédében, Doina Vasut igazgatónő.

A.2008-as évben a gyerekek számára több alkalommal is szerveztek tájékoztató jellegű előadásokat, ahol a témát a gyerekek jogai, a családon belüli erőszak, vagy éppen a drogfogyasztás veszélyei szolgáltatták. Gyereknapon és Mikulás idején több mint ezer szegény sorban élő gyerek számára rendeztek programokat és osztottak ajándékokat. Ezen kívül pedig idén különös odafigyeléssel készítettek felméréseket arról, hogy megfelelő ellátásban részesülnek-e azok a gyerekek, akiknek a szülei külföldön állnak munkaviszonyban. A SPAS keretében négy szociális bölcsöde is működik, ahol beteg kisgyerekekkel foglalkoznak, nem csupán felügyelik, hanem oktatják is őket.

A Szociális Közszolgáltatási Osztály az időseket és a fogyatékossággal élő személyeket is kiemelkedően támogatja, éppen ezért több olyan Phare projekt lebonyolításában is részt vállalt, amelyek kedvezményezettjei idősek vagy fogyatékkal élők. A SPAS keretében április óta működő szociális étkezde 54 személynek biztosít ellátást, a nemrégiben felújításon átesett hajléktalanszálló pedig hatvan személy befogadására alkalmas. A hajléktalanok számára nem csupán menedéket biztosítanak, hanem szakemberek segítik őket a társadalomba való visszailleszkedésben.

Doina Vasut igazgatónő beszámolóját követően, Ilyés Gyula polgármester elmondta országos viszonylatban kiemelkedőnek tekinthető a szatmárnémeti szociális háló tevékenysége, amelynek a fejlesztésére a további években is hangsúlyt fektetnek majd.

Hétfőn évértékelőt tartott a Szociális Közszolgáltatási Osztály.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: